Több megyében első, illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt!

Kép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2017.06.06. kedd éjfélig

HEVES ZIVATAR, FELHŐSZAKADÁS Hétfőn az Alföldön szórványosan, az Északi-középhegységben néhol várható zivatarok kialakulása, melyekhez lokálisan 20-30 mm feletti csapadék, viharos (60-80 km/h) szél és jégeső társulhat. Kiemelten az Alföld délkeleti részén néhol heves zivatar is kialakulhat 40-50 mm feletti csapadékkal, nagy méretű jéggel és 80 km/h feletti szélrohammal.

Az éjszaka folyamán elsősorban a Dunától keletre fordulhat elő néhol zivatar, majd kedden kora délelőttől már összességében többfelé válnak kedvezővé a feltételek villámtevékenység kialakulásához. Zivatarra nagyobb számban a középső és keleti országrészben kell számítani, de helyenként a Dunántúl más területein is előfordulhatnak, főként az esti órákban északnyugat felől érkező hidegfront következtében. A délnyugatról északkelet felé mozgó zivatarokat jellemzően felhőszakadás (lokálisan 25-35 mm csapadék), jégeső (1 cm körüli átmérő) és viharos széllökések (60-80 km/h) kísérhetik. Helyenként, kiemelten a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati tájain ugyanakkor késő délutántól intenzív, heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez 80-90 km/h feletti szélroham és nagyobb méretű jég is társulhat.

VIHAROS SZÉL Kedden a késő esti óráktól a Dunántúl északnyugati felén viharos (~70 km/h körüli) lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet.

2017.06.05. 10:21 Országos Meteorológiai Szolgálat

***Vihar van, fúj a szél, vagy süt a nap nálad? Küldj be észlelést az az Időinfó.hu-n, hogy pontosabb képet kaphassunk a jelenlegi időjárásról!***MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn